esmaspäev, 29. märts 2010

Mänguseminar 27.03.10

Laupäeval osalesime Ferryga mänguseminaril, koolitajaks Juha Korri soomest.


Kommentaarid
Hommikul ilmateadet vaadates riietusin ka "vastavalt". Mu riided oleksidki muidu sobinud, kui oleksin läinud tunnikeseks jalutama, aga seminar kestis ju üle 4 tunni! Ühesõnaga külm hakkas üsna varsti.
Kuna seminari ajal paluti koera hoida autos/puuris ja meil ju teatavasti kumbagi pole, siis seetõttu oli meie agility treener Tiina, nõus Ferryt oma autos hoidma. Olin üpris murelik - teda pole ju kunagi autosse üksinda jäätud, isegi mitte viieks minutiks, aga nüüd tuleb tal seal passida tervelt 4 tundi! Kuid õnneks oli ta autos olnud täiesti rahulik - midagi ära ei söönud ja ainult siis, kui olin teda välja jalutanud pauside ajal, siis hakkas autosse tagasi pannes haukuma. Kuid ka see kestis vaid mõne minuti ja seminari ajal oli vaikus majas! :))
Kõigepealt oli loeng. See kestis umbes tunni ja hiljem said kõik räägitut oma koera peal proovida.
Loengu osas rääkis Juha koerale sobiva preemia valimisest (maius või mänguasi) testi näol, kus vaadatakse, kumba preemiat jaksab koer kauem oodata (kumb on tema jaoks parem) ja tüüpilistest vigadest, mida koeraga mängides tehakse. Rääkis veel sellest ka, et igal koeral on personaalne see, kui palju on ta valmis mänguasja/maiuse nimel valmis pingutama ja et igat koera tuleb sellest lähtuvalt ka erineva sagedusega premeerida. Näiteks teeb mõni koer kõige kiiremini istu käskluse siis, kui premeerida teda 5´l korral 10´st aga mõnel piisab, kui premeerida ainult 2´l korral. Üleüldse seletas Juha väga detailselt lahti motiveerimise/premeerimise teema.
Praktikas sai näha väga erinevaid koeri. Oli neid, kes polnud mängust üldse huvitatud, aga ka neid, kes küll mängisid, aga kellel oli mõni probleem (ntx Ferr ei taha mänguasja pärast võitmist enam loovutada ja jookseb mul eest ära).
Kui meie kord lõpuks lähenema hakkas, läksin ma kergelt paanikasse - Ferr on 4 tundi autos passinud ja selle aja jooksul ainult kahel korral välja jalutatud! Kui läksin teda viimasel hetkel tooma, siis ei teadnud ma absl. kas ta üldse huvitub minuga mängimisest või jookseb minema. Mängib või jookseb minema. Seda enam, et seal olid ühe koha peal mingid väga huvitavad lõhnad (mitmed koerad jäid neid nuuskima). Siis ma otsustasin, et läheb nii nagu läheb, kui jookseb minema, siis jookseb minema.
Vahetult enne platsile minekut jõudsin teha paar kontaktiharjutust ja teda natuke maha rahustada. Platsil pidin siis temaga mängima. Ja ta mängis! Platsil, kus on maas lõhnad, ümber 30-40 inimest ja paar koera! Mängu keskel juhtuski see, mis meil probleemiks on - lasin tal võita ja peale seda läks ta veidi kaugemale "saaki" "maha murdma". Kui läksin tema juurde, tormas ta uuesti eest ära - läks publiku eest mööda (ehk keegi ometi tahab tema väärtuslikku mänguasja?), siis tormas veel ühe inimese juurde oma mänguasja pakkuma ja seejärel otsustas siiski lõpuks minu juurde tulla. Juha ütles, et tuleks hoida mängimise ajal teise käega rihmast - et tal üldse ei tekkiks seda võimalust, et saab kuhugi tormata. Ja ilma rihmata elemente tehes tuleb mänguga premeerimise ajaks rihm teise käega külge panna.
Peale seda, kui olime platsilt lahkunud, tegime natuke kuulekust. Kõrvalkõndi siis täpsemalt. S-u-p-e-r! Ta vaatas absl. kogu aja mulle otsa (kuigi samal ajal oli kõrvalplatsil teine koer, kes mängis), ei läinud ette ega jäänud maha ja peatused olid ülikiired! Ütlen ausalt - selle kõrvalkõnni eest oleksime me küll maksimum punktid saanud! :))))
PS: Tahaksin tänada meie super head ja abivalmis agility treenerit, kes oli nõus meid filmima, Ferryt oma autos hoidma ja peale seminari meid koju viima! Aitäh talle!

Kommentaare ei ole: